Curcanul este o pasare mare apropiata de alte pasari ca fazani, gaini si prepelite. A devenit o pasare populara datorita carnii sale care este consumata in special la anumite sarbatori.
Curcanul poate creste pana la o grautate de 20 de kilograme, la varsta de 20 de saptamani, insa exista si specimene care ating 45 de kilograme. Aceasta greutate este valabila pentru masculi, curcile fiind mult mai usoare. Diferenta dintre masculi si femele este data de marime, penaj, margelele din jurul gatului prezente doar la mascul si smocul de pene negre de pe piept.
In general, dupa primul an, curcanul devine prea greu pentru a-si cara propria greutate. Cei crescuti pentru consumul de carne nu sunt tinuti mai mult de un an. Carnea de curcan este una dintre cele mai apreciate pentru ca are un nivel de colesterol foarte scazut.
Exista mai multe rase de curcan, insa doar 8 sunt recunoscute: Auburn (rosiatic), Alb, Negru, Royal Palm, Narragansett, Buff, Alb Pitic, Liliac.
Mediu de viata Curcanul este cea mai mare pasare domesticita, astfel ca are nevoie de un spatiu mare de desfasurare. Este recomandat ca adapostul sa fie de cel putin un metru patrat, iar podeaua din lemn.
Hrana Curcanul poate fi hranit cu cereale, insa din alimentatia sa pot face parte si legumele si fructele. Hrana din comert poate fi administrata, dar in cantitati mici deoarece poate contine hormoni de crestere. Pentru a preveni parazitii interni, puilor de curcan trebuie sa li se administreze medicamente in primele 8 saptamani de viata.
De asemenea, din alimentatia curcanilor nu trebuie sa lipseasca suplimentele alimentare, in special cele care contin calciu, extrem de important pentru sanatatea acestor pasari de curte. In plus, aceste pasari trebuie sa aiba la dispozitie si pietris, care le ajuta sa digere hrana, si apa proaspata. Suplimentele alimentare si pietrisul se gasesc de obicei in magazinele cu produse pentru animale.
Sanatate si puncte vulnerabile Curcani sunt pasari mai sensibile la parazitii interni. Acesti paraziti ataca ficatul, ceea ce este fatal in majoritatea cazurilor. De asemenea, aceste pasari sunt mai predispuse la obezitate, astfel ca este indicat ca proprietarii de curcani sa nu exagereze cu hrana.
Reproducere Curcanul se imperecheaza cu mai multe curci si realizeaza un dans pentru a atrage femelele. Perioada de incubatie a oualelor este de 28 de zile.
Comportament Curcanul este un animal domestic caruia ii place sa vietuiasca in grup. Este insa foarte posesiv, astfel ca persoanele care detin curcani trebuie sa fie atente atunci cand introduc curcani noi in gospodarie, deoarece au tenditna de a se lupta.
O caracteristica interesanta a curcanilor este ca isi schimba culoarea pielii din jurul gatului in functie de starea sa emotionala. Astfel, aceasta piele poate fi alba, neagra sau rosie.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.