Myxomatoza la iepure Aceasta boala este cauzata de virusul Myxoma, un virus care apartine aceleiasi familii ca si virusul ce produce variola. Este originar din America de Sud unde a produs o pierdere majora printre iepurii salbatici; cand iepuri provenind din Europa au fost importati in America nici unul nu a rezistat acestui virus, toti cei atinsi de el au decedat, imunitatea lor fiind foarte scazuta. La fel s-a intamplat si in cazul iepurilor importati in Australia. Dintr-un accident, virusul a fost adus si in Europa si numarul iepurilor existenti a scazut drastic.
Virusul se raspandeste atat la iepurii de casa cat si la cei salbatici, cel mai adesea prin intepaturi de musca sau de tantar.
Simptome
Primele simptome apar la 3 zile dupa ce iepurele a fost infectat, primele semne sunt aparitia leziunilor in primul rand in zona genitala si apoi in zona capului, urmatoarea zona afectata sunt ochii; infectia cu acest virus duce la orbire.
Apetitul iepurelui ramane neschimbat pana in ultimele zile de viata, din cercetari s-a constatat ca abia in ultimele 2 saptamani de viata iepurele isi pierde pofta de mancare.
Cu timpul, iepurii si-au dezvoltat imunitatea la acest virus, in unele cazuri boala devenind cronica. In faza cronica a bolii apar tumori dupa 10-15 zile de la infectarea cu virusul. Aceste excrescente apar la nivelul urechilor, nasului si al labelor, uneori excrescentele se resorb lasand doar niste urme care dispar si ele cu timpul.
Mortalitatea in forma cronica a Mixomatozei este de 50% iar media de viata din momentul infectarii cu virusul este de 40 de zile. Myxomatoza si Sifilisul la iepuri au aproape aceleasi manifestari, dar sifilisul este foarte rar intalnit in cazul iepurilor.
Tratamentul
Din pacate tratamentul in cazul Myxomatozei este de cele mai multe ori ineficient, oricat de mult ne-am stradui, complicatiile respiratorii sunt inevitabile si iepurele nu mai poate fi salvat, de aceea este mai bine sa fie eutanasiat in momentul in care diagnosticul este pus de catre medicul veterinar.
In cazul in care boala regreseaza iepurele are nevoie de ingrijiri atente si permanente si de tratament medicamentos pentru a preveni reaparitia bolii.
Impiedicarea raspandirii bolii.
Doua lucruri sunt foarte importante pentru a impiedica raspandirea bolii: · dezinfectarea locului in care iepurele a locuit dupa ce a fost infectat · exterminarea mustelor si tantarilor Prevenire Pentru ca nu exista un tratament propriuzis pentru Myxomatoza ca si pentru alte boli virale, de altfel, vaccinarea este obligatorie. Pentru ca exista mai multe tipuri de vaccinuri antivirale nu luati de la farmacia veterinara unul la intamplare ci mergeti la medic pentru a-i administra vaccinul iepurelui dumneavoastra.
Bola hemoragiei virale (RHD Rabbit Haemorrhagic Disease,Septicemie virala,Epidemia chinezeasca)
Este printre cele mai periculoase boli la iepuri,90% din animalele infectate mor si in unele cazuri se poate ajunge la pierderea totala a exemplarelor din crescatorie. Cauza este un virus,transmisibil viral(pe calea aerului),prin incaltaminte,haine,prin mangaierea altor iepuri infectati,de la pasari salbatice,muste,pureci,pisici sau caini. Acest virus se dezvolta foarte repede si se transmite usor la celelalte animale din ferma.De la infestarea primului exemplar si pana ce apar primele simptome trec 24-72 ore,iar dupa ce au aparut primele simptome si pana la decesul primului exemplar trec circa 4 ore.Uneori crescatorii raman mirati cand ii gasesc in cusca morti,stiind ca in urma cu doua-trei ore i-au hranit si erau bine. Moartea survine in urmatorul mod:iepurii nu par bolnavi,dar dintr-o data incep sa tremure,au convulsii si uneori scrasnesc din dinti,apoi se intind si mor. Pentru prevenirea acestei boli exista vaccinuri de primavara,vara si toamna.Puii se pot vaccina la cel tarziu 6-7 saptamani. Aceasta boala se previne in felul urmator: -sunt izolati iepuri infectati,de restul animalelor -se dezinfecteaza cusca si mediul in care au stat(compartimentul,hranitorul,adapatorul,chiar si pe jos) -se realizeaza deratizarea si dezinsectia,pentru a nu putea fi transmisa boala prin intermediul rozatoarelor si insectelor.
Albumul selectat nu contine nici o poza.
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: jozsy
Mesaj:
jozsy
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.