descriere rasei californian Rase performante de iepuri: Californian CALITATE DEOSEBITA Datorită multiplelor ei calităţi, această rasă s-a răspândit în multe ţări . Numele rasei provine de la denumirea statului California, unde a fost creată. La baza producerii acestei rase a stat ideia obţinerii unui iepure de mare valoare comercială, rustic, precoce şi cu producţie mare de carne. În vederea realizării acestui obiectiv, încă din anul 1923 au început încrucişările experimentale între două rase mici: Himalaia şi Chinchilla mic. În urma acestei încrucişări a rezultat un număr de produşi. Dintre toţi a fost ales un iepuroi ce întruchipa cel mai bine o parte din caracterele scontate ale viitoarei rase şi care a fost împerecheat cu femelele din rasa Neozeelandeză alb, cu scopul de a imprima produşilor dimensiuni corporale mai mari şi a spori gradul de precocitate. Printr-o selecţie riguroasă a produşilor rezultaţi din această încrucişare s-a reuşit să se obţină un nucleu de iepuri asemănători ca aspect cu rasa Himalaia, însă de dimensiuni mai mari, cu o mare producţie de carne, precoci şi rustici. Pe parcursul a cinci ani, caracterele respective au fost consolidate şi se transmiteau ereditar şi în mod constant descendenţilor. În anul 1928, rasa a fost recunoscută oficial. În acelaşi an au fost prezentate câteva exemplare la expoziţia din South Gate (California). După 11 ani, în 1939, rasa a fost standardizată. Astăzi este una dintre cele mai populare rase, de mare valoare zootehnică şi comercială. Datorită multiplelor ei calităţi, rasa s-a răspândit în multe ţări din lume, inclusiv la noi, şi câştigă din ce în ce mai mult teren, fiind una dintre rasele de iepuri de casă cele mai frecvent utilizate în producerea de hibrizi pentru carne.
Dinamica greutăţilor corporale: Vârsta (în luni): 1 2 3 4 5 6 7 Greutatea (în kg): 0,5 1,0 1,7 2,3 2,8 3,4 4,0
Aspect, armonie, defecte Greutatea medie normală a rasei Californiene se consideră a fi de 4,0 kg, cea minimă de 3,5 kg, iar cea maximă de 5,0 kg. • Fenotipul rasei şi armonia de ansamblu Capul este de mărime potrivită. Urechile le poartă în sus, în formă de V şi au o lungime de 11-11,5 cm. Gâtul este scurt şi bine ataşat de cap şi trunchi. Trunchiul este relativ lung, proporţionat, uniform de larg (pe toată lungimea lui), bine îmbrăcat în muşchi (mai ales la nivelul trenului posterior). Membrele sunt aproximativ scurte, puternice şi cu aplomb general corect. • Calitatea blănii Corpul este acoperit cu păr foarte des şi uniform distribuit pe suprafaţa sa. Lungimea părului este de circa 3 cm. • Culoarea de acoperire şi desen Culoarea de acoperire este albă pură, fără ton gălbui sau gri, cu excepţia extremităţilor care sunt negre. Desenul negru trebuie să cuprindă botul (masca trebuie să aibă forma ovală, să fie fără colţuri, să cuprindă porţiunea delimitată între vârful botului, oasele nazale până la nivelul ochilor, iar lateral se poate întinde pe maxilar şi chiar mandibulă), urechile, coada şi membrele anterioare (de la genunchi în jos). Ochii sunt de culoare roşietică, iar pupila de un roşu-intens. Ghearele au culoarea cornului închis. Culoarea de bază este albă pură. • Defecte uşoare Greutatea corporală sub limita normală prevăzută de standard. Uşoare abateri de la fenotipul rasei şi lungimii urechilor. Densitatea mică a părului, diferenţe în plus sau în minus privind lungimea părului faţă de prevederile standardului. Mască deformată sau chenăruită. Culoarea desenului depăşeşte articulaţia jaretului sau genunchiului. Existenţa unor fire sau pete colorate la nivelul culorii de acoperire. Diferenţe privind culoarea ochilor sau ghearelor faţă de prevederile standardului. • Defecte grave Greutatea corporală se situează sub limita minimă sau peste cea maximă admise de standard. Corp disproporţionat, îngust, deşirat, musculatură slab dezvoltată. Urechi mai lungi de 13,5 cm. Existenţa unei prea mici densităţi a părului sau a unei prea mari diferenţe a lungimii lui faţă de prevederile standardului. Ochi sau gheare de alte culori decât cele prevăzute de standard. Mască ce depăşeşte nivelul ochilor, colţuroasă, chenăruită. Înspicări sau pete albe în interiorul desenului negru sau pete negre pe suprafaţa culorii de acoperire.
. Forma corpului si tipul Corpul este scurt si indesat. Linia spatelui este simetrica si rotunjita in partea din spate. Umerii, spatele si partea din spate a corpului trebuie sa fie la fel de late si pline de muschi. Membrele sunt puternice, scurte si departate. Coada scurta este bine fixata de corp. La femelele mai batrane este permisa o gusa mica, corect formata. 2. Greutatea Greutatea minima este de 3,00 kg, greutatea normala 4,00 kg, greutatea maxima 5,00 kg. 3. Blana Parul este de lungime medie cu puf des. Firul de par trebuie sa fie bun, uniform. Urechile sunt bine acoperite cu par. 4. Capul si urechile Capul este scurt si puternic, cu o frunte lata si este direct asezat pe corp. Urechile stau in pozitie verticala, sunt bine rotunjite si in armonie cu restul corpului. 5. Desenul Desenul cuprinde nasul (masca), urechile, membrele din fata, cele din spate si coada. Masca are o forma ovala, lunguiata-rotunda care acopera nasul si ajunge pana pe lateralul falcii de sus si incadreaza si falca de jos. Dar nu are voie sa fie prea mare si sa treaca de ochi. Urechile sunt bine delimitate la radacina. Desenul membrelor din fata ajunge pana la articulatia cotului, iar desenul membrelor din spate pana la articulatia tarsiana. Coada este desenata de la radacina pana la varf. 6. Culoarea Culoarea este alba, fara nuante de galben sau gri. Sunt acceptate culorile negru, havana si albastru. Culoarea desenului trebuie sa fie curata, adica fara fire de alta culoare si pe cat posibil intensa. Culoarea ochilor este rosie, cea a ghearelor culoarea cornului.
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: jozsy
Mesaj:
jozsy
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.